Din grænse – Et skridt mod en tryg og inkluderende arbejdsplads

Julie står og kigger ind i kameraet. Tekst på billedet siger Kunde: Det var bare for sjov. Ansat: Ikke for mig.

Vil du have inspiration til, hvordan din arbejdsplads bliver mere inkluderende? Arbejdsmiljørådet sætter med kampagnen ’Din grænse’ fokus på forebyggelse og håndtering af seksuel chikane rettet mod unge LGBT+ medarbejdere. Kampagnens budskab er, at respekt for andres grænser er grundlæggende på en arbejdsplads, og at en inkluderende kultur kan forebygge krænkende adfærd. Læs om IKEA og Københavns Kommunes indsatser for at skabe en inkluderende og mangfoldig arbejdsplads eller dyk ned i en Q&A med spørgsmål og svar, som er målrettet ledere, kollegaer og LGBT+ medarbejdere.

Find svar på dine spørgsmål

Er du leder

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, du kan have som leder ift. LGBT+personer på arbejdspladsen.

Q&A for ledere

Er du kollega, arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant?

Her finder du svar på spørgsmål, du kan have som kollega, arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant ift. LGBT+ personer på arbejdspladsen.

Q&A for kollegaer, TR og AMR

Er du LGBT+person

Find svar på de spørgsmål du kan have ift. at være LGBT+person på en arbejdsplads.


Q&A for LGBT+ personer

Find eksempler på inkluderende og mangfoldige arbejdspladser hos IKEA og Københavns Kommune

to IKEA medarbejdere med to forskellige etniciteter kigger ind i kameraet. Den ene er en mand med en solsikke keyhanger og kvinden er medarbejderrepræsentant

Hos IKEA er en inkluderende arbejdsplads en bedre arbejdsplads

IKEA Danmark har skabt en arbejdsplads, hvor mangfoldighed og inklusion er mere end bare virksomhedsværdier – de er kernen i arbejdslivet. IKEA viser, at inklusion er en løbende proces, hvor det handler om at tilpasse sig medarbejdernes behov og skabe et arbejdsmiljø, hvor alle kan bidrage som de hele mennesker, de er.

Læs med her, når IKEA deler de tre bedste råd til at starte arbejdet med inklusion på arbejdspladsen

Københavns Kommune går forrest med kønsinkluderende sprog

Københavns Kommune har i flere år arbejdet målrettet med kønsinkluderende sprogbrug som en del af deres indsats for at styrke mangfoldigheden og inklusionen. En leder og en medarbejder deler deres erfaringer om arbejdet med diversitet på arbejdspladsen, og hvordan sproget kan skabe et respektfuldt og inkluderende arbejdsmiljø for alle.

Du kan læse mere om Københavns Kommunes erfaringer med diversitet her

En mand og en kvinde fra Københavns kommune går op ad en trappe.

Fakta om LGBT+ personers arbejdsliv

  • LGBT+ er en samlet betegnelse for personer med identiteter, der bryder med normerne for køn og seksualitet. Det står for Lesbian, Gay, Bisexual og Transgender. +’et står for alle andre seksuelle og romantiske orienteringer og kønsidentiteter, som ikke er heteroseksuel.
  • 1 ud af 13 danskere i alderen 16-64 år er LGBT+ personer. Der svarer 275.000 personer.

  • 8% af danske LGBT+ personer har oplevet at de har følt sig diskrimineret eller chikaneret på deres nuværende arbejdsplads pga. seksuel orientering eller kønsidentitet.

  • Manglende åbenhed og diskrimination, relateret til seksuel orientering på arbejdspladsen, hænger sammen med en markant øget risiko for mistrivsel.

  • De LGBT+ personer, som har oplevet negative reaktioner på åbenhed, har særligt oplevet manglende accept (65 pct.), uønsket eller overdreven opmærksomhed (40 pct.), tavshed (36 pct.), samt chikane, drilleri, mobning eller latterliggørelse (35 pct.).

  • Hver tiende LGBT+ person har skiftet job, fordi det var for svært at være på arbejdspladsen pga. deres seksuelle orientering. 

Find viden og inspiration

Inspiration

Arbejdsmiljørådets anbefalinger

Arbejdsmiljørådet har anbefalinger til, hvad man som arbejdsplads kan gøre for at forebygge seksuel chikane samt anbefalinger til unge om seksuel chikane på arbejdspladsen.

Find anbefalingerne her

Bliv klogere på livet som LGBT+ person

Læs mere om livet som LGBT+ person på LGBT+ Danmarks hjemmeside. Her kan du få viden, inspiration og se mere om mulighed for oplæg mv. 

Læs mere hos LGBT+ Danmark 

Rapporter om LGBT+ personers arbejdsmiljøudfordringer

Dyk ned i tallene om LGBT+ personers arbejdsmiljø og de udfordringer, som oftest forekommer på danske arbejdspladser. I disse to rapporter belyses LGBT+ personers oplevelser på arbejdsmarkedet.

Danish Companies Miss the Mark on LGBT+ Inclusion, 2023, Boston Consulting Group 

LGBT-personers trivsel på arbejdsmarkedet, 2019, Als Research APS 

Find viden inden for din branche

Find inspiration hos Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø til arbejdet med at forebygge krænkende handlinger og styrke arbejdet med trivsel og mangfoldighed.

BFA Velfærd og Offentlig administration

BFA Bygge og Anlæg

BFA Industri

BFA Handel, Finans og Kontor

BFA transport, service, turisme og jord til bord

Clara kigger ind i kameraet med korslagte arme. Tekst en siger: Det var bare en joke (kollega 38 år). Ikke for mig (Ansat 17 år)

Arbejdsmiljørådets tidligere del af kampagnen rettet mod unge og arbejdspladser

Arbejdsmiljørådet indsats mod seksuel chikane startede i 2021. Der har løbende været fokus på uønsket seksuel opmærksomhed og budskabet rettet først mod unge og dernæst mod arbejdspladser.

Læs om kampagnen her